VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Zwaardere lasten in het verschiet

Geplaatst op: 08-11-2017, 09:31:41

Burgers en bedrijven dragen de komende regeerperiode jaarlijks gemiddeld 38 miljard euro extra aan premies en belastingen naar de schatkist in vergelijking met 2017. Dat komt vooral doordat we met zijn allen meer verdienen, maar óók door lastenverzwaringen.

Vandaag moet de nieuwe minister van Financiën, Wopke Hoekstra, het begrotingsbeleid verdedigen in de Tweede Kamer. Het kabinet gaat er met name prat op dat voor ruim zes miljard het mes is gezet in de belastingen. „We geven heel werkend Nederland een forse lastenverlichting”, glunderde premier Rutte vorige week tijdens het debat over het regeerakkoord.

Maar inmiddels wordt duidelijk in wat voor bochten het kabinet zich hiervoor heeft gewrongen. Van lastenverlichting blijkt per saldo geen sprake. Sterker nog: de komende jaren worden de lasten voor burgers en bedrijfsleven met in totaal 3,4 miljard verzwaard, zo blijkt uit berekeningen van Financiën die vrijdag naar de Kamer zijn gegaan. Alleen omdat dit minder is dan de 9 miljard aan lastenverzwarende maatregelen die al in de planning stonden, spreekt de nieuwe coalitie alsnog van een lastenverlichting.

Bovendien was eigenlijk eerder al afgesproken dat de belastingen op termijn verlaagd zouden worden. Die verlaging zou echter pas later en geleidelijker worden doorgevoerd. Voor de lange termijn is het resultaat dus hetzelfde, maar mensen profiteren er nu sneller van.

PVV-Kamerlid Van Dijck vindt dat het kabinet hiermee ’een fopspeen’ verkoopt. „Van alle kanten wordt mooi weer gespeeld.” Des te bozer is hij om de lastenverzwaringen die burgers om de oren krijgen waar mensen nog jaren de gevolgen van merken. Zoals de verhoging van het lage btw-tarief en het afschaffen van de wet-Hillen. Ook de zorgpremies rijzen steeds verder de pan uit.

De Raad van State waarschuwde daarom vrijdag dat de fiscale maatregelen uit het regeerakkoord „tot 2021 heel anders uitwerken dan in de jaren en decennia erna”. Zo slaat de lastenverlichting volgens het adviesorgaan om „in een structurele lastenverzwaring van 0,6 miljard op de lange termijn”.

Het Centraal Planbureau wijst daar ook op en noemt de hogere btw en de stijgende milieulasten als medeschuldigen. „De enige die straks voelt dat het beter gaat, is het buitenland”, fulmineert Van Dijck met een verwijzing naar het schrappen van de dividendbelasting.

50Plus-Kamerlid Van Rooijen heeft de aanval geopend op het plan om de wet-Hillen af te schaffen, aangezien daarmee vooral ouderen geraakt worden. „Ze dachten zeker: we laten die oudjes het dividend wel betalen”, snuift hij.

Maar de coalitiepartijen houden elkaar vooralsnog stevig vast. Wel erkennen ze dat de overheid nog altijd verder uitdijt, waardoor verdere lastenverlichting voorlopig geen optie is. Met name de zorg slurpt premies en belastingen met miljarden tegelijk op.

Fundamentele oplossingen worden echter vooruitgeschoven. „Daar moeten we in de toekomst zeker naar kijken”, klinkt het van VVD-Kamerlid De Vries. „In het debat met de minister van Financiën wil ik aandacht vragen voor de stijging van de publieke lasten”, zegt CU-Kamerlid Bruins voorzichtig. En het CDA zal het kabinet verzoeken „in kaart te brengen wat er gedaan kan worden om de financiën op de langere termijn houdbaar te houden”, aldus CDA-Kamerlid Omtzigt.

De oppositie slaat intussen dreigende taal uit als de coalitie vast blijft houden aan de huidige fiscale plannen. „Daar krijgen ze grote problemen mee”, waarschuwt Van Rooije.

Bron: www.dft.nl van 8 november 2017

Vorige pagina